Nuoriso-osasto

Kauttuan Tehtaiden Vpk:n nuoriso-osasto tarjoaa erinomaisen harrastuksen 10–16–vuotiaille lapsille sekä nuorille. Osastomme tavoitteena kasvattaa lapsista ja nuorista turvallisuustietoisia, itsenäisiä, rehellisiä, vastuullisia ja auttavaisia kansalaisia sekä tarjota heille ilmainen ja hyödyllinen harrastus. Meillä opitaan miten toimia arkielämän yllättävissäkin tilanteissa. Samalla takaamme ja turvaamme toimintamme jatkuvuuden hälytysosastossa, sillä meilläkin suurin osa hälytysosaston jäsenistä on lähtöisin nuoriso-osastosta.
Sinä vuonna, kun nuori täyttää 10 vuotta voi hän liittyä nuoriso-osastoomme ja sinä vuonna, kun hän täyttää 16 vuotta, saa hän alkaa osallistua hälytysosaston harjoituksiin, ja täytettyään 18 vuotta hän siirtyy virallisesti hälytysosastomme jäseneksi.
Kuka tahansa 10–16-vuotias voi siis lähteä mukaan, sillä toimintamme on tarkoitettu niin tytöille kuin pojille. Valtakunnallisesti palokuntanuorisotoiminnassa on lähes yhtä paljon tyttöjä kuin poikiakin. Harjoituksista, tapahtumista, leireiltä ja kilpailuista sekä muista tapahtumista lapset saavat partion tapaan taitomerkkejä, jotka ovat hieno todiste osaamisesta. Meillä palokuntanuoret voivat olla ylpeitä osaamisestaan, ja aina löytyykin muutamia, joille palokunnasta tulee myös aikuisiän ura.

Historiaa

Jatkosotavuosi 1944 oli merkittävä ajankohta Kauttuan Tehtaiden VPK:n poikatyö kannalta. Silloin komennettiin lähes kaikki asukuntoiset miehet rintamalle ja 14-vuotiaat pojat kelpuutettiin palokunnan miehistöön. Virallisesti poikaosasto perustettiin palokunnan yleisessä kokouksessa 2. helmikuuta 1947.
Harjoituksia pidettiin kerran viikossa. Varsinaista koulutusohjelmaa ei vielä ollut, mutta harjoitusten pääpaino oli palokunta-aiheisen ohjelman lisäksi urheilussa.
Viralliset säännöt poikaosastolle vahvistettiin 1958. Poikaosastoon kuuluneesta nuorisojaoksesta muodostettiin varsinainen palokunnan II-joukkue. Miesten harjoituksiin nuorisojaosto oli osallistunut jo vuodesta 1957. Poikaosaston kirjoihin jäivät 12–16 vuotiaat pojat.
Koulutuksen painopistealueet ovat olleet ennakkopalosuojelussa, savusuojelussa, ensiavussa, lähettipalvelussa ja kotiseututuntemuksessa. Toimintaan ovat kuuluneet myös leirit, retket, kilpailut ja juhlat.
Vähitellen myös tyttöjä alettiin ottaa mukaan toimintaan ja vuonna 1977 poikaosaston nimi muutettiin nykyiseksi nuoriso-osastoksi.

Harjoitukset

Kauttuan nuoriso-osasto kokoontuu keskiviikkoisin klo 17.00 harjoittelemaan Eura-Kauttuan paloasemalla. Harjoituksissa harjoittelemme kaikkia pelastajalle tärkeitä taitoja, joita ovat mm. erilaiset selvitykset, solmut, ensiapu, elvytys, hätäilmoitus, tieliikennepelastaminen, toiminta onnettomuuspaikalla, alkusammutus ja savusukellus. Kouluttajina meillä on ammattitaitoisia henkilöitä, joista suurin osa on itse aloittanut myös nuoriso-osastosta. Pidämme myös naisosaston kanssa yhteisiä teemailtoja, joissa katsomme mm. elokuvia tai leivomme pipareita sekä syömme muita naisosaston loihtimia herkkuja.

Leirit

Vuosittain osastomme osallistuu yleensä kolmelle eri leirille. Osastomme vastuuhenkilöt toimivat myös leireillä erilaisissa koulutus-, turva-, ohjelma- ja muonitustehtävissä. Leireillä yövytään pääsääntöisesti teltoissa vastuuhenkilöiden läsnäolleessa ja pidemmistä leireistä peritään yleensä muutamien kymppien omavastuuosuus.
Vuoden ensimmäinen leiri on Rauman alueen järjestämä alueleiri, joka kestää viikonlopun ja siellä päästään harjoittelemaan palo- ja pelastustoimintaa omanikäisien kanssa eri ryhmissä, leirille osallistuu yleensä vuosittain noin 100 leiriläistä.
Kesä-heinäkuun vaihteessa Länsi-Suomen Pelastusalan Liitto järjestää noin viikon pituinen liitonleiri, jolle osallistuu yleensä noin 1000 leiriläistä. Liitonleirillä suorittaa erilaisia kursseja. Nuorimmat aloittavat alkukursseista ja siirtyvät vanhetessaan eri tasokursseille ja siitä myöhemmin vielä syventäville kursseja, joita ovat mm. ensiapu-, vesipelastus-, ryhmänjohtaja-, konemieskurssit. Liitonleirillä on myös paljon vapaa-aikaa ja sen puitteissa myös ohjelmaa, mm. kanttiini, kiipeilyrata, rantalentopalloa, uintia, kilpailuja ja leirin kruunaa viimeisen illan Disco. Se pääesiintyjät ovat yleensä isoja artisteja mm. Fintelligens, Uniikki, Neljänsuora, Alex Mattson ja Teflon Brothers. Näistä joka neljäs vuosi järjestetään kansainvälinen suurleiri, johon osallistuu palokuntanuoria ulkomaita myöden mm. Saksasta, Ruotsista ja Venäjältä. Näille leireille on osallistunut jopa 3500 leiriläistä.
Ja syksyisin Rauman alueella pidetään yhden yön yli kestävä syysleiri, jossa keskitytään enemmän luonnossa liikkumiseen, kilpailuihin ja vapaa aikaan.

Muu toiminta

Viikkoharjoituksien ja leirien lisäksi teemme yhdessä myös paljon muuta mukavaa. Vuosittain käymme pelaamassa sählyä sekä kilpailemassa muita palokuntanuoria vastaan ja vierailemme huvipuistossa sekä käymme elokuvissa. Eikä saa unohtaa kesä huipentumaa, kun käymme Pyhäjärvellä palokuntamme veneellä uimassa, saunomassa sekä grillaamassa.

Tule mukaan toimintaan

Jos kiinnostuit, tule mukaan toimintaan! Harjoittelemme keskiviikkoisin klo 17.00 Eura-Kauttuan paloasemalla. Tai jos tulee kysyttävää niin ota rohkeasti yhteyttä:

Nuoriso-osaston johtaja
Lauri Niemi
045 257 6116
lauri.niemi97@gmail.com

Ota yhteyttä

Kiitos yhteydenotosta.
Ups, jotain meni pieleen. Yritä uudelleen hetken kuluttua.